Vesiviljely on vaivaton ja helppo tapa siirtää syötävien kasvien viljely sisätiloihin.

Plantagenin Kasvitrendit 2023 -raportin mukaan 51 prosenttia suomalaisista on kiinnostuneita sisustamaan sisätilojaan viherkasveilla ja 25 prosenttia kertoo haluavansa kasvattaa syötäviä kasveja myös syksyllä. Pimenevien ja viilenevien iltojen myötä erityisesti vesiviljely on vaivaton ja helppo tapa siirtää syötävien kasvien viljely sisätiloihin.

Vesi- eli hydroponinen viljely tarkoittaa kasvien kasvattamista ilman maa-ainesta, veden ja ravinteiden voimin. Veteen, jossa kasveja viljellään, lisätään ravinteita joko manuaalisesti tai automaattisesti. Tällä tavoin kasvien juuristo on jatkuvasti kosketuksissa veden ja ravinnon kanssa saaden kasvit kasvamaan nopeasti.

Vesiviljely on kasvava trendi, joka sopii vasta-alkajista kokeneillekin viherpeukaloille. Menetelmä on sekä tehokas että tilaa säästävä ja se tarjoaa myös runsaasti eri kasvivaihtoehtoja kasvatettavaksi.

– Hyvä nyrkkisääntö on kasvattaa vihreitä lehtikasveja ja maustekasveja, sillä ne soveltuvat ominaisuuksiltaan parhaiten vesiviljelyyn. Esimerkiksi salaatti, mangoldi, kaali, tomaatti, chili, basilika ja persilja ovat helposti kasvavia viljelykasveja, jotka soveltuvat hyvin kasvamaan vedessä. Vesiviljelyllä voi myös kasvattaa kukkia, kuten orvokkeja ja pelargonioita, vaikka useimmat suosivatkin syötäviä kasveja, kertoo Plantagen Lahden myymäläpäällikkö Kati Harttunen.

Riittävästi valoa

Vesiviljely sopii erityisesti niille, jotka haluavat kasvattaa syötäviä kasveja Suomen pimeään ja kylmään vuodenaikaan, koska metodin turvin kasvit kasvavat ja tuottavat satoa myös talvella.

Vuodenajasta riippuen vesiviljelyssä on kuitenkin tärkeää huomioida kasvien lisävalaistuksen tarve.

Maalis-syyskuussa päivänvalo on riittävää ikkunalaudalle sijoitetuille kasveille, mutta loppuvuoden aikana kasvivaloja tulisi hyödyntää otollisten kasvuolosuhteiden varmistamiseksi.

– Vesiviljelyn voi aloittaa käyttämällä valmiita pakkauksia tai luoda itse ihanteelliset kasvuolosuhteet. Vesiviljelmille sopii esimerkiksi kannellinen laatikko, jossa on reikiä ja tarpeeksi tilaa kasvikorien laskemiseen. Itse tehdyissä vesiviljelmissä on tärkeää muistaa varmistaa, että kasvit saavat tarpeeksi valoa.

– Niin isommille kuin pienemmillekin viljelmille on saatavissa myös kasvivalaisimia, Harttunen neuvoo.

Plantagenin valikoimasta löytyy kaikki tarvittava vesiviljelyn aloittamiseen ja ympärivuotiseen kasvattamiseen. Aloita vesiviljely Harvy-aloituspaketilla tai varaudu jo pimeneviin iltoihin myös kasvivalaisimen turvin. Esimerkiksi Harvy3 Lahjapakkaus sisältää viljelylaatikon, kannen, kylvökapseleiden, kapselikorien ja ravinneliuoksen lisäksi kasvivalaisimen ripustimineen. Plantagenilta on myös saatavilla erikseen kapselikorit, ravinteet sekä kylvökapselit.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2023!