Keittiön uusiminen on iso investointi, jonka suomalaiset tekevät keskimäärin 1,5 kertaa elämänsä aikana. Koska keittiössä vietetään paljon aikaa, siellä laitetaan ruokaa ja usein myös syödään, kokoonnutaan perheen ja ystävien kanssa, se joutuu kovalle käytölle. Moni ei kuitenkaan ajattele, että omilla valinnoillaan ja arkisilla toimenpiteillään voi vaikuttaa siihen, miten hyvänä keittiö pysyy elämän keskelläkin.

– Kestävä keittiö saa alkunsa jo suunnittelupöydällä: on tärkeää, että keittiö suunnitellaan omaan elämäntilanteeseen, mutta kuitenkin niin, että se kestää myös mahdollisia elämänmuutoksia – esimerkiksi lapsia, ikääntymistä. Yleensä käytännöllinen keittiö on käytännöllinen kaikissa elämäntilanteissa, muistuttaa QSEH-päällikkö Anna Hokkanen Novartista.

Materiaalivalinnoilla on iso merkitys keittiön kestävyyteen. Niitäkin valitessaan kannattaa miettiä, millainen keittiön käyttäjä on.

– Jos ei ole rätti kädessä kulkevaa tyyppiä, kannattaa unohtaa huokoiset materiaalit, jotka imaisevat punaviinin ja tomaattikastikkeen melko nopeasti, Hokkanen jatkaa.

Myös siivousvälineillä on väliä.

– Suosisin nihkeää mikrokuituliinaa, sillä sen ansiosta voi vähentää pesuaineidenkin määrää. Vanhanaikainen märkä rätti sen sijaan saattaa jopa pilata maalatut pinnat, Hokkanen muistuttaa.

Lue vinkit keittiöremonttiin Talomestarin numerosta 1/2023!