Viime vuonna Suomessa aloitettiin vain 3800 pientalon rakentaminen, mikä on historian pienin määrä.

Pientalorakentamisen määrä painui historiallisiin lukemiin

Viime vuonna Suomessa aloitettiin vain 3800 pientalon rakentaminen, mikä on historian pienin määrä.

– Vielä 2000-luvulla aloituksia oli vuodessa 10 000-15 000 ja enimmillään yli 16 000. Kun aloitusten määrä 2010-luvulla putosi noin 7 500:aan, tuntui sekin pudotukselle, mutta viime vuonna mentiin vielä tuplasti alemmas. Aloituksissa oli pientä nousua vuonna 2021, jolloin niitä oli noin 8 000, mutta sitten on tultu alas rajusti, sanoo Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen.

Rakentamisen hiipumiseen Rautiainen nimeää syiksi koronan ja Ukrainansodan.

– Suomalaisten luottamus omaan talouteensa on viime vuosina ollut aika matalalla, mitä osoittavat Tilastokeskuksenkin luvut.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli elokuussa -7,2, kun se myös heinäkuussa oli -7,2 ja kesäkuussa -7,6. Vuotta aiemmin elokuussa luottamusindikaattori sai arvon -8,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,5. Mittaushistorian alhaisin saldoluku kirjattiin joulukuussa 2022, jolloin luku oli -18,5. Positiivisimmillaan se oli 2021 keväällä, jolloin kirjattiin saldoluvuksi +6.

–Rakentamisessa näkyy kuluttajien heikko luottamus talouteen. Luottamus laski ensiksi koronan takia ja sen jälkeen Ukrainan sodan vuoksi. Luottamus ei näytä palautuneen, vaikka nyt kotitalouksilla olisi otollinen hetki ainakin miettiä rakentamista.

Paremmat ajat tulossa

Moni signaali viittaa Kimmo Rautiaisen mukaan siihen, että pientalorakentamisessa olisivat paremmat ajat tulossa.

– Hintojen nousu ja heilahtelu ovat pysähtyneet, osin hinnat ovat jopa laskeneet, osaavaa työvoimaa on saatavilla, eikä rakennustarvikkeidenkaan saannissa pitäisi olla isompia ongelmia. Toimitusajat ovat lyhentyneet.

– Suomessa elettiin nollakorkomaailmassa aika pitkään. Nyt korot ovat 3-4 prosenttia, mutta ovat laskussa. Osa nuorista aikuisista ei ole koskaan kokenut muuta kuin tuon nollakorkomaailman ja ehkä muutaman prosentin korkotaso tuntuu korkealta. Taso vielä aika matala, jos miettii 1990-luvun vuosia, jolloin korkotaso oli jopa 16 prosenttia.

– Inflaatio oli pari vuotta sitten noin 10 prosenttia, mikä kolhaisi kuluttajien ostovoimaa. Inflaatio on nyt kuitenkin laskenut parilla prosentilla ja kuluttajien ostovoima on jälleen kasvussa.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2024!