Vaihtoehtoja suorasähkötalon energiankulutuksen pienentämiseen ovat perinteisesti ilmalämpöpumppu, aurinkosähkö ja aurinkokeräimet. Esimerkkitapauksena on suorasähkölämmitystalo, jonka kulutus 20 000 kWh vuodessa.

– Taloon tuli kaksi ilmalämpöpumppua ja 6,8 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä. Näillä toimenpiteillä saadaan sähkönkulutus vähintään puolitettua, kertoo Ekolämmöx Oy:n energia-asiantuntija Kari Balk.

– Järjestelmän kustannukset olivat asennettuna 14 4000 euroa, josta työn osuus on 5 800 euroa. Nettona kustannuksia jäi kotitalousvähennyksen jälkeen 11 200 euroa. Järjestelmän yksinkertainen takaisinmaksu aika on 4,5-6 vuotta riippuen ostosähkön hinnasta (0,20-0,25 €/kWh).

Varaaja, johon sopivat keräimet

Balk on saanut muutaman kyselyn suorasähkölämmitystaloista, joiden käyttövesivaraaja on tullut tiensä päähän ja se täytyy vaihtaa.

– Silloin hyvä vaihtoehto on valita varaaja, johon saa yhdistettyä aurinkokeräimet. Aurinkokeräinten hyötysuhde on neljä kertaa parempi kuin aurinkosähköpaneleiden, joten keräimiä kannattaa suosia, jos se on teknisesti mahdollista. Lämmintä vettä tuottavat keräimet useimmiten mahtuvat katolle, vaikka siellä olisi jo aurinkopaneelejakin, Balk sanoo.

– Jos katolle asennetaan kaksi kappaletta kahden neliön aurinkokeräimiä yhdistettyinä 300 litran käyttövesivaraajaan aurinkokierukalla saadaan vuodessa tuotettua auringolla maaliskuun alusta syyskuun loppuun noin 1 800 kWh lämpöä. Tämä vastaa neljän asukkaan lämpimän käyttöveden kulutusta puolen vuoden ajalta. Kustannukset aurinkokeräimistä asennettuna uuden 300 litran varaajan kanssa ovat noin 7 000 euroa. Tämä on samaa hintaluokkaa kuin 4 kWp aurinkosähköjärjestelmän hankinta.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2023!

TM2

Kun omakotitalon varaaja menee vaihtoon, kannattaa siinä vaiheessa pohtia mitä energiamuotoja uuteen varaajaan voi yhdistää.