Page 29 - Talomestari 1/2022
P. 29
Näin idätetään siemeniä
Valitse mieluisat siemenet. Her- la ja laita purkki suupuoli alaspäin
neistä on helppo aloittaa. Idätyk- esimerkiksi astiankuivauskaap-
seen sopii hyvin puhdas lasipurkki piin, jotta ylimääräinen vesi va-
ja pala hengittävää harsoa, vaikka- luu pois ja siemenet saavat ilmaa.
pa kaupan kestohedelmäpussi, jolla 3. Huuhtele liotetut siemenet päi-
purkin suuaukko peitetään tiiviisti. vittäin useampaan kertaan. Huuh-
Idättäminen on helppoa ja Kaupoista on myös saatavilla käte- teluun kannattaa käyttää haaleaa
turvallista, kun huolehtii hyvästä viä lasisia tai muovisia purkkeja tai vettä, viimeiseksi lyhyesti kylmää
hygieniasta. Kädet ja astiat ovat lokerikkoja, jotka on suunniteltu vettä muutaman sekunnin ajan.
puhtaita ja ituja huuhdellaan idättämistä ja versotusta varten. Liian kylmä vesi hidastaa itämistä.
useita kertoja päivässä. Kuvassa 1. Huuhtele siemenet. Liota sieme- 4. Useimmat siemenet itävät 2–3
parsakaalin ituja. niä koosta riippuen 4–8 tuntia tai päivässä. Kaalikasvit ovat hitaim-
yön yli. Käytä vettä nelinkertainen pia. Niillä menee aikaa noin 4–5
määrä siemeniin verrattuna. Heitä vuorokautta.
Mitä voi idättää? liotusvesi pois tai käytä se kukkien 5. Säilytä valmiita ituja kannelli-
kasteluun. sessa astiassa jääkaapissa. Käytä
Lähes kaikkia myrkyttömiä sie- 2. Laita siemenet idätysastiaan. Jos ne muutaman päivän sisällä. Säi-
meniä voi idättää ravinnoksi. Idä- käytät lasipurkkia, peitä suu harsol- lytyksessä ituja ei enää huuhdella.
tykseen sopivat esimerkiksi:
Auringonkukansiemenet Kasveja versokasvatukseen
Herne
Linssi Auringonkukka, mieto ja rapea
Mung-Papu Daikonretiisi, kirpakan mausteinen
Persianapila Herne, mieto, mehukas ja koristeellinen
Sarviapila Mangoldi, terveellinen ja kaunis, maistuu punajuurelta
Seesaminsiemen Parsakaali, hyvin terveellinen
Sinimailanen Punajuuri, terveellinen ja kaunis
Vihanneskrassi Retiisi, kirpakan mausteinen
Viljat Retikka, kirpakan mausteinen
Sinappikaali eli rucola, kirpakan pähkinäinen
Vihanneskrassi, kirpakan mausteinen, luonnon antibiootti
Sango, kirpakka ja värikäs
naan, lisätä lämpimiin ruokiin, sa-
laatteihin tai voileivän päälle. Niillä Näin kasvatat versoja
voi myös koristella ruoka-annoksia.
– Idut ja versot ovat sekä silmien Versokasvatukseen ei välttämättä Jos versojen kasvua halutaan
että vatsan ruokaa. Kauneimpia on tarvita multaa, vaikka moni kasvat- nopeuttaa, siemeniä voidaan idät-
punajuuren versot. Ne ovat ihanan taakin versoja mullassa. Ensimmäi- tää lasipurkissa vuorokausi idätys-
tummanpunaisia ja piristävät mitä sen viljelmän voi tehdä kostean ta- ohjeen mukaan. Tämän jälkeen
ruokalajia tahansa. Eri lajikkeita yh- louspaperin päälle, vähän samaan siemenet kylvetään laakeaan reu-
distelemällä syntyy upeita maku- ja tapaan kuin idättäisi siemeniä. nalliseen astiaan, johon on laitettu
värikokonaisuuksia. Valitse mullaksi hyvää multaa, kosteaa multaa parin senttimetrin
Syömistä varten versot leikataan mieluiten luonnonmukaisesti tuo- paksuinen, tasainen kerros. Kylvös
saksilla ja huuhdellaan lävikössä. tettua tai kalkittua turvetta. Kasva- kasvellaan perusteellisesti.
Leikkaamisen jälkeen versot eivät tusalustaksi käy reunallinen tarjotin Siementen päälle ei laiteta mul-
enää jaksa kasvattaa uutta satoa, tai muu laakea astia. Viljelmän peit- taa, vaan kylvös peitetään pimeäk-
vaan kasvusto multineen heitetään tämiseen tarvitaan mustaa muovia. si mustan ja rei’itetyn muovin
kompostiroskiin. Kastelu onnistuu parhaiten suihke- avulla. Kylvöstä pidetään lämpi-
– Versot ovat parhaimmillaan pullon avulla. mässä paikassa.
nuorina, sirkkalehtiasteella. Kun ne Syksy- ja talvisaikaan tarvitaan li- Jos siemenet on idätetty, oraat
alkavat kasvattaa varsinaisia lehtiä, sävaloa kasvilampuista, loisteput- nousevat pintaan noin 2–3 vuoro-
maku heikkenee. Ei kannata kasvat- kivalaisimista ja energialampuista. kauden kuluttua ja nostavat peitet-
taa liian suuria määriä kerrallaan. Siemeniä liotetaan lasipurkissa tä ylös. Peite poistetaan ja viljelmä
– Verso on mahtava vitamiini- yön yli. Isoja siemeniä kannattaa siirretään valoon. Tasainen kos-
pommi. Ravintoarvoltaan se on liottaa koko vuorokausi. Liotusve- teus on onnistuneen kasvun edel-
ituakin parempi. Siihen on jo syn- den ja siemenien suhde: yksi osa sie- lytys. Liika märkyys on pahasta,
tynyt yhteyttämistuotteita ja leh- meniä ja neljä osaa vettä. Liotuksen sillä juuriston on saatava happea.
tivihreää, mutta samalla siinä on jälkeen siemenet huuhdellaan tiheä- Noin viikon kuluessa versot ovat
yhä mukana siemenen koko paketti, verkkoisessa siivilässä. syöntikelpoisia.
Katja Uski sanoo. !
28 I TALOMESTARI TALOMESTARI I 29