Page 29 - Talomestari 1/2022
P. 29

Näin idätetään siemeniä
                                Valitse mieluisat siemenet. Her- la ja laita purkki suupuoli alaspäin
                                neistä on helppo aloittaa. Idätyk- esimerkiksi astiankuivauskaap-
                                seen sopii hyvin puhdas lasipurkki  piin, jotta ylimääräinen vesi va-
                                ja pala hengittävää harsoa, vaikka- luu pois ja siemenet saavat ilmaa.
                                pa kaupan kestohedelmäpussi, jolla  3. Huuhtele liotetut siemenet päi-
                                purkin suuaukko peitetään tiiviisti.  vittäin useampaan kertaan. Huuh-
          Idättäminen on helppoa ja   Kaupoista on myös saatavilla käte- teluun kannattaa käyttää haaleaa
       turvallista, kun huolehtii hyvästä   viä lasisia tai muovisia purkkeja tai  vettä, viimeiseksi lyhyesti kylmää
        hygieniasta. Kädet ja astiat ovat   lokerikkoja, jotka on suunniteltu  vettä muutaman sekunnin ajan.
         puhtaita ja ituja huuhdellaan   idättämistä ja versotusta varten.  Liian kylmä vesi hidastaa itämistä.
        useita kertoja päivässä. Kuvassa   1. Huuhtele siemenet. Liota sieme- 4. Useimmat siemenet itävät 2–3
             parsakaalin ituja.  niä koosta riippuen 4–8 tuntia tai  päivässä. Kaalikasvit ovat hitaim-
                                yön yli. Käytä vettä nelinkertainen  pia. Niillä menee aikaa noin 4–5
                                määrä siemeniin verrattuna. Heitä  vuorokautta.
       Mitä voi idättää?        liotusvesi pois tai käytä se kukkien  5. Säilytä valmiita ituja kannelli-
                                kasteluun.              sessa astiassa jääkaapissa. Käytä
       Lähes kaikkia myrkyttömiä sie-  2. Laita siemenet idätysastiaan. Jos  ne muutaman päivän sisällä. Säi-
       meniä voi idättää ravinnoksi. Idä-  käytät lasipurkkia, peitä suu harsol- lytyksessä ituja ei enää huuhdella.
       tykseen sopivat esimerkiksi:
       Auringonkukansiemenet   Kasveja versokasvatukseen
       Herne
       Linssi                  Auringonkukka, mieto ja rapea
       Mung-Papu               Daikonretiisi, kirpakan mausteinen
       Persianapila            Herne, mieto, mehukas ja koristeellinen
       Sarviapila              Mangoldi, terveellinen ja kaunis, maistuu punajuurelta
       Seesaminsiemen          Parsakaali, hyvin terveellinen
       Sinimailanen            Punajuuri, terveellinen ja kaunis
       Vihanneskrassi          Retiisi, kirpakan mausteinen
       Viljat                  Retikka, kirpakan mausteinen
                               Sinappikaali eli rucola, kirpakan pähkinäinen
                               Vihanneskrassi, kirpakan mausteinen, luonnon antibiootti
                               Sango, kirpakka ja värikäs
       naan, lisätä lämpimiin ruokiin, sa-
       laatteihin tai voileivän päälle. Niillä   Näin kasvatat versoja
       voi myös koristella ruoka-annoksia.
         – Idut ja versot ovat sekä silmien   Versokasvatukseen ei välttämättä   Jos versojen kasvua halutaan
       että vatsan ruokaa. Kauneimpia on   tarvita multaa, vaikka moni kasvat- nopeuttaa, siemeniä voidaan idät-
       punajuuren versot. Ne ovat ihanan   taakin versoja mullassa. Ensimmäi- tää lasipurkissa vuorokausi idätys-
       tummanpunaisia ja piristävät mitä   sen viljelmän voi tehdä kostean ta- ohjeen mukaan. Tämän jälkeen
       ruokalajia tahansa. Eri lajikkeita yh-  louspaperin päälle, vähän samaan  siemenet kylvetään laakeaan reu-
       distelemällä syntyy upeita maku- ja   tapaan kuin idättäisi siemeniä.   nalliseen astiaan, johon on laitettu
       värikokonaisuuksia.        Valitse mullaksi hyvää multaa,  kosteaa multaa parin senttimetrin
         Syömistä varten versot leikataan   mieluiten luonnonmukaisesti tuo- paksuinen, tasainen kerros. Kylvös
       saksilla ja huuhdellaan lävikössä.   tettua tai kalkittua turvetta. Kasva- kasvellaan perusteellisesti.
       Leikkaamisen jälkeen versot eivät   tusalustaksi käy reunallinen tarjotin   Siementen päälle ei laiteta mul-
       enää jaksa kasvattaa uutta satoa,   tai muu laakea astia. Viljelmän peit- taa, vaan kylvös peitetään pimeäk-
       vaan kasvusto multineen heitetään   tämiseen tarvitaan mustaa muovia.  si  mustan  ja  rei’itetyn  muovin
       kompostiroskiin.         Kastelu onnistuu parhaiten suihke- avulla. Kylvöstä pidetään lämpi-
         – Versot ovat parhaimmillaan   pullon avulla.   mässä paikassa.
       nuorina, sirkkalehtiasteella. Kun ne   Syksy- ja talvisaikaan tarvitaan li-  Jos siemenet on idätetty, oraat
       alkavat kasvattaa varsinaisia lehtiä,   sävaloa kasvilampuista, loisteput- nousevat pintaan noin 2–3 vuoro-
       maku heikkenee. Ei kannata kasvat-  kivalaisimista ja energialampuista. kauden kuluttua ja nostavat peitet-
       taa liian suuria määriä kerrallaan.   Siemeniä liotetaan lasipurkissa  tä ylös. Peite poistetaan ja viljelmä
         – Verso on mahtava vitamiini-  yön yli. Isoja siemeniä kannattaa  siirretään valoon. Tasainen kos-
       pommi.  Ravintoarvoltaan  se  on   liottaa koko vuorokausi. Liotusve- teus on onnistuneen kasvun edel-
       ituakin parempi. Siihen on jo syn-  den ja siemenien suhde: yksi osa sie- lytys. Liika märkyys on pahasta,
       tynyt yhteyttämistuotteita ja leh-  meniä ja neljä osaa vettä. Liotuksen  sillä juuriston on saatava happea.
       tivihreää, mutta samalla siinä on   jälkeen siemenet huuhdellaan tiheä- Noin viikon kuluessa versot ovat
       yhä mukana siemenen koko paketti,   verkkoisessa siivilässä.   syöntikelpoisia.
       Katja Uski sanoo. !

 28  I TALOMESTARI                                                TALOMESTARI I  29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34