Page 91 - Talomestari 1/2022
P. 91

Herkkuja Sirkun ja Petrin kasvihuonesadosta

























         Chilejä ruukuissa, tomaatit   Vesi virtaa NFT-pöydältä   Leppäkertun toukka työnsä
               harkoissa.               säiliöön.               ääressä.
         Tulinen chilikastike    Vihreä tomaattisalsa

       10 punaista paprikaa    5 litraa vihreitä tomaatteja  Pastakastike
       20 mahdollisimman tulista  (voit käyttää myös kypsiä)  3 litraa kypsiä, pieniä
       punaista chiliä         2 punaista paprikaa        tomaatteja
       5 isoa sitruunaa        4 sipulia                  5 isoa porkkanaa
       litra pakastemansikoita  punaista chiliä (maun mukaan)  4 sipulia
       tilkka etikkaa          tilkka etikkaa             tuoretta basilikaa
       vettä                   vettä                      suolaa
       suolaa                  suolaa                     mustapippuria
                                                          oliiviöljyä
       Poista paprikoista ja chileistä kan-  Laita tomaatit kannelliseen ämpä-
       nat ja halkaise ne. Lohko sitruunat.   riin. Lisää vettä, kunnes tomaatit   Kuori ja viipaloi porkkanat
       Laita kasvikset pieneen ämpäriin.   peittyvät. Lisää veteen 2.5% suolaa.   ja  sipulit.  Laita  tomaatte-
       Lisää vettä, kunnes ne peittyvät. Li-  Laita paino tomaattien päälle, jotta   ja kokonaisina vuorotellen
       sää veteen 2.5% suolaa. Laita pieni   ne pysyvät pinnan alla. Laita kansi   muiden  kasvisten  kanssa
       lautanen tms. painoksi, niin että   ämpäriin kiinni. Anna fermentoi-  kannellisiin lasipurkkeihin
       kasvikset pysyvät veden alla. Laita   tua huoneenlämmössä 2-3 viikkoa.  niin tiiviisti kuin saat. Li-
       ämpäriin kansi. Anna fermentoi-  Nostele fermentoituneet tomaa-  sää väliin basilikaa. Ripa-
       tua 2-3 viikkoa huoneenlämmössä.  tit pois liemestä kulhoon. Lisää to-  uta päälle hieman suolaa ja
         Nostele fermentoituneet paprikat   maattien sekaan kuutiodut paprikat,   mustapippuria. Lorauta lo-
       ja chilit liemestä tehosekoittimeen.   chilit ja sipulit. Lorauta joukkoon   puksi täysiin purkkeihin hie-
       Purista sitruunoista mehu paprikoi-  hieman etikkaa.  man oliiviöljyä. Sulje kannet
       den ja chilien sekaan. Soseuta. Lisää   Laita seos kannellisiin lasipurk-  tiiviisti. Herkkusuut voivat
       mansikat ja soseuta. Maista. Voit   keihin. Sulje kannet huolellisesti.   laittaa sekaan hieman tuo-
       lisätä mansikkaa ja sitruunaa ha-  Laita uuniin uunipellin päälle 150   reita tatteja.
       lutessasi. Lisää loraus etikkaa. Tar-  asteeseen noin 2 tunniksi. Ota töl-  Laita tölkit 150-asteiseen
       kista maku.             kit jäähtymään huoneen lämpöön,   uuniin uunipellin päälle noin
         Siivilöi  sose  tiheällä  siivilällä.   kunnes  kannet  napsahtavat  il-  kahdeksi tunniksi. Ota töl-
       Pullota kauniisiin pulloihin.   malukkoon.         kit jäähtymään huoneen läm-
                                 Herkuttele vaikkapa tortillojen   pöön, kunnes kannet napsah-
         Huom!  Muista  käyttää  suoja-  kanssa.          tavat ilmalukkoon.
       haskoja prosessin ajan. Kastike on   Fermentointi eli hapattaminen   Käytä esimerkiksi jauheli-
       tulista.                on vanha tapa valmistaa ja säilöä   hapastakastikkeen pohjana.
                               mikrobien avulla ruokaa.

 90  I TALOMESTARI                                                TALOMESTARI I  91
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96