Page 91 - Talomestari 1/2022
P. 91
Herkkuja Sirkun ja Petrin kasvihuonesadosta
Chilejä ruukuissa, tomaatit Vesi virtaa NFT-pöydältä Leppäkertun toukka työnsä
harkoissa. säiliöön. ääressä.
Tulinen chilikastike Vihreä tomaattisalsa
10 punaista paprikaa 5 litraa vihreitä tomaatteja Pastakastike
20 mahdollisimman tulista (voit käyttää myös kypsiä) 3 litraa kypsiä, pieniä
punaista chiliä 2 punaista paprikaa tomaatteja
5 isoa sitruunaa 4 sipulia 5 isoa porkkanaa
litra pakastemansikoita punaista chiliä (maun mukaan) 4 sipulia
tilkka etikkaa tilkka etikkaa tuoretta basilikaa
vettä vettä suolaa
suolaa suolaa mustapippuria
oliiviöljyä
Poista paprikoista ja chileistä kan- Laita tomaatit kannelliseen ämpä-
nat ja halkaise ne. Lohko sitruunat. riin. Lisää vettä, kunnes tomaatit Kuori ja viipaloi porkkanat
Laita kasvikset pieneen ämpäriin. peittyvät. Lisää veteen 2.5% suolaa. ja sipulit. Laita tomaatte-
Lisää vettä, kunnes ne peittyvät. Li- Laita paino tomaattien päälle, jotta ja kokonaisina vuorotellen
sää veteen 2.5% suolaa. Laita pieni ne pysyvät pinnan alla. Laita kansi muiden kasvisten kanssa
lautanen tms. painoksi, niin että ämpäriin kiinni. Anna fermentoi- kannellisiin lasipurkkeihin
kasvikset pysyvät veden alla. Laita tua huoneenlämmössä 2-3 viikkoa. niin tiiviisti kuin saat. Li-
ämpäriin kansi. Anna fermentoi- Nostele fermentoituneet tomaa- sää väliin basilikaa. Ripa-
tua 2-3 viikkoa huoneenlämmössä. tit pois liemestä kulhoon. Lisää to- uta päälle hieman suolaa ja
Nostele fermentoituneet paprikat maattien sekaan kuutiodut paprikat, mustapippuria. Lorauta lo-
ja chilit liemestä tehosekoittimeen. chilit ja sipulit. Lorauta joukkoon puksi täysiin purkkeihin hie-
Purista sitruunoista mehu paprikoi- hieman etikkaa. man oliiviöljyä. Sulje kannet
den ja chilien sekaan. Soseuta. Lisää Laita seos kannellisiin lasipurk- tiiviisti. Herkkusuut voivat
mansikat ja soseuta. Maista. Voit keihin. Sulje kannet huolellisesti. laittaa sekaan hieman tuo-
lisätä mansikkaa ja sitruunaa ha- Laita uuniin uunipellin päälle 150 reita tatteja.
lutessasi. Lisää loraus etikkaa. Tar- asteeseen noin 2 tunniksi. Ota töl- Laita tölkit 150-asteiseen
kista maku. kit jäähtymään huoneen lämpöön, uuniin uunipellin päälle noin
Siivilöi sose tiheällä siivilällä. kunnes kannet napsahtavat il- kahdeksi tunniksi. Ota töl-
Pullota kauniisiin pulloihin. malukkoon. kit jäähtymään huoneen läm-
Herkuttele vaikkapa tortillojen pöön, kunnes kannet napsah-
Huom! Muista käyttää suoja- kanssa. tavat ilmalukkoon.
haskoja prosessin ajan. Kastike on Fermentointi eli hapattaminen Käytä esimerkiksi jauheli-
tulista. on vanha tapa valmistaa ja säilöä hapastakastikkeen pohjana.
mikrobien avulla ruokaa.
90 I TALOMESTARI TALOMESTARI I 91